Tjejhuset finns till för att erbjuda unga flickor i Södertälje en trygg fritid. Här kan de lära sig självförsvar, yoga, pyssla, få läxhjälp, gå på spännande föreläsningar, prata med kuratorer och umgås med nya och gamla vänner. Alla aktiviteter är helt gratis och bygger på konceptet att innanför Tjejhusets väggar får alla existera på lika villkor och bli sedda och hörda precis som de är.
Bakom föreningen står tre kvinnor: Lena, Sofie och Johanna. Lena har varit med sedan Barnens Hus startades i samma lokaler 2004 och har en lång bakgrund av att arbeta med föräldrar och barn. Hon var en drivande kraft när dörrarna slog upp för Tjejhuset 2011 och för henne går verksamheterna in i varandra:
“Det är viktigt att mötas i de sköra perioderna i människors liv.”
Sofie har jobbat på Tjejhuset sedan 2012 och med en egen bakgrund inom dansen ser hon värdet av en trygg fritid där unga tjejer trivs och har roligt. Johanna kom in 2015 efter att ha besökt Tjejhuset och känt att det var där hon hörde hemma. För Johanna ligger vikten i att arbeta förebyggande, och hon håller vart och varje medmänskligt möte från de senaste åren nära hjärtat.
Tjejhuset startades 2011. Inspirationen kom från Tjejhuset i Helsingfors, och man såg ett behov av en plats för bara tjejer även i Södertälje. Vid den tiden drevs redan Barnens Hus i samma lokaler, men det fanns luckor på eftermiddagarna. Tjejhuset öppnade därför på tisdag- och torsdagseftermiddagar mellan klockan 15-20. Senare ändrades tiderna till 14-18 eftersom tjejernas busskort från skolan gick ut klockan 19. Det här ramar in en stor del av grundfilosofin bakom Tjejhuset: det ska vara lika för alla.
“Allt på Tjejhuset är gratis, från mellanmål till pyssel och aktiviteter. Oavsett kultur, socioekonomisk bakgrund eller hur det ser ut för dig hemma – här är dina villkor lika. Vi delar på allt. Man får jättegärna ta med sig en påse chips, men då häller man upp och delar med sig, för på Tjejhuset har alla lika rätt till allt.”
Sedan 2011 har Tjejhuset anpassats och förändrats många gånger. Från 2016 har de drivit tjejläger på sommaren för att stärka tjejernas självförtroende inför sommarlovet och hjälpa dem att gå ner i varv. Lena, Sofie och Johanna nattvandrar efter tjejernas önskemål för att bidra till en känsla av trygghet i staden. De har också upprättat starka samarbeten med andra organisationer, ungdomsjourer, skolkuratorer och fältare. År 2018 öppnade Tjejhuset även dörrarna för 10-12-åringar eftersom det märktes att det var en grupp som föll mellan stolarna. Tillsammans med dem släppte de 2021 en bok om alla små och stora funderingar som kommer ur att vara en tjej på tio till tolv år i Södertälje.
“Vi bjöd in kvinnliga förebilder från olika yrkesgrupper som kom och pratade om vad de gör. Våra 10-12-åringar ställde så många frågor och var så öppna för att lyssna och förstå. De har så många funderingar och så mycket att berätta – här såddes fröet till boken.”
Den här ständiga förändringen är grunden för Tjejhuset. Det finns till för tjejerna, och därför lyssnar de efter vad tjejerna behöver i stunden. Det handlar om att möta tjejerna där de är. En del är stressade inför att gå ut nian – då bjuder Tjejhuset in SYO och läxhjälp. Andra vill bara komma in och lägga sig i soffan utan att prata. Vissa tjejer kommer tillbaka om och om igen, bjuder in till studentmottagningar och hälsar på när de är hemma från universitetet på loven. För andra blir Tjejhuset bara ett litet kapitel, en famn som finns där när de behövde den. Genom allt står Lena, Sofie och Johanna redo att vara en familj för de som kommer dit, för en dag eller för ett helt liv.
“Jag har upplevt många roliga minnen. Jag har varit i 10 olika semestrar. Men det mest roligaste var att jag kom in i TJEJHUSET. Det har varit fantastiskt den senaste tiden. Jag har förstått att jag har rätt till allt.
Och dem som verkligen går i TJEJHUSET det är dem som är dem verkliga vinnarna.”
“Det roligaste jag vet är tjejhuset eftersom kvinnor är mindre världa så ska jag göra något åt det! När jag blir stor så vill jag jobba i tjejhuset det är faktiskt det bästa jag vet. Det stället som jag alltid gör mig glad där jag alltid skrattar och är pig. Det är ett ställe bara för tjejer och jag älskar att ha roligt och att hänga med vänner. Nån dag så vill jag att det ska bli jämställt och jag tänker inte ge upp fören tjejer och killar är lika världa.”
Vi är tacksamma och stolta över att ha stöd från följande sponsorer: Södertälje kommun, Telge AB, Astra Zeneca, ICA Maxi Vasa, Flügger Torsgatan, Stiftelsen Södertälje Barnhem, Hugo Stenbecks stiftelse, Södertälje Färghandel, P&R Karlssons El.
Om du eller ditt företag är intresserat av att stödja Tjejhuset och dess verksamhet, besök gärna vår ”Stöd oss”-sida eller kontakta oss för att få mer information om hur du kan bli en del av vårt sponsornätverk.